kép

Keresés:





Átlagemberek
A 101-es tartalékos rendőrzászlóalj és a végső megoldás Lengyelországban

oldal, kartonált Ft

Átlagemberek
A 101-es tartalékos rendőrzászlóalj és a végső megoldás Lengyelországban

Browning, Christopher R.

280 oldal, kartonált 3300 Ft

A 101-es tartalékos rendőrzászlóalj ötszáz rendőre – katonai szolgálatra alkalmatlan, családos emberek – 83.000 lengyel állampolgár haláláért felelős. A tanulmány az egység 210 tagjának háborút követő kihallgatása során felvett jegyzőkönyveken és  az ellenük készült vádiraton alapszik. Browning azt sugallja, hogy ezek az emberek nem engedelmességből vagy félelemből gyilkoltak, hanem karrierizmusból, alkalmazkodásból és meggyőződésből. E hiánypótló mű a holokauszt egy kevéssé ismert aspektusára vet fényt: arra, hogyan élték meg saját tetteiket olyan elkövetők, akiknek gyilkossá válása semmilyen szempontból nem volt szükségszerű.

Hajlékony hajléktalan

Köves József

232 oldal, kartonált Ft

Ennek a regénynek nem sok köze van a mai hajléktalan-problémákhoz. Vagy mégis? Évekig írtam, mert valahogy sosem tudtam a végére jutni - a főhős nem engedte. Se így, se úgy… Ezért hát – bár most befejeztem – a történetnek nincs igazán vége. A hősöm (hős? ugyan!) hajléktalan, aki igencsak megismeri a szállók, az utca, az aluljárók, a piac életét. De mégse igazi hajléktalan, mert ő egy laza fél-értelmiségi, aki mindig érzi, hogy egyszer majd talpra áll. Hogy hogyan sikerül, arról szól ez a történet, afféle kópéregény a huszonegyedik század első éveiből.   (K. J.)

50 euróval a világ körül

Christopher Schacht

296 oldal, keménytáblás 5500 Ft

Természetesen lényegesen többet éltem át a világ körüli utam négy éve alatt, mint amennyi elfért a könyv két borítólapja között. De azt szeretném, hogy az olvasó is részese legyen a legizgalmasabb, legcsodálatosabb, legviccesebb és legkülönösebb pillanatoknak. Ki tudja, ezzel talán kedvet csinálok másoknak, hogy több mindent átéljenek! Áttekintés:   45 ország - 1512 nap - Több mint 100.000 kilométer vízen és földön - A 7 új világcsoda közül 5 megtekintése - 4 új nyelv - 4 bölcsességfoggal kevesebb - Különleges találkozások - Új barátságok - Irigységet kiváltó képek - Undorkeltő ételek - Élet-megváltó ismeretek - Sok-sok kaland… És most – indulás!

3 nővér + 1 fiú
Piros

Steinbach Annamária

312 oldal, kartonált 3500 Ft

Kedves Olvasó, aki majd kezedben tartod ezt a könyvet! Gondolnád-e, hogy van egy közös vágy, amely ott van benned, ott a borítón látható, piros kabátos nőben, de a melletted álló férfiban és nőben is? És hinnéd, hogy ezért a valamiért képes lennél bármit megtenni? Emma, a szép, de félénk pszichológus úgy éli életét, mint egy árnyék, amely folyton a napra vágyik. Azonban tudja, hogy ha kimerészkedne saját aggodalmainak takarásából, talán ismét megsérülne, és azt aligha lenne képes még egyszer elviselni. Vajon kockáztasson, és nyisson ismét a világra? Lehet esélye egyszerre legyőzni önmagát és egy rettegett, titkos üldözőt is, hogy végül rátaláljon a boldogság? E könyv főhősének élete pár hónap alatt a feje tetejére áll: egyszerre jön a mindent elsöprő szerelem - és valaki, aki az életére tör. De vajon melyik a félelmetesebb?

Álmodozók
Amikor költők vették kézbe a hatalmat

Weidermann, Volker

220 oldal, kartonált 3300 Ft

Megtörténhetett-e valaha is, hogy forradalom révén költők ragadták magukhoz a hatalmat?   Igen, volt a történelemnek egy rövid pillanata, amikor ez lehetségesnek tűnt… Egy ilyen eseményről, a müncheni tanácsköztársaságról mesél Volker Weidermann olyan magával ragadóan, hogy az olvasó szinte szemtanúja a viharos, komikus és tragikus eseményeknek, amelyek száz esztendeje, 1918 novembere és 1919 áprilisa között Münchent, Bajorországot és egész Németországot megrázták. Az első világháború vége és a bajor király elmozdítása után volt egy bűvös pillanat, amikor minden lehetségesnek tűnt: radikális pacifizmus, közvetlen demokrácia, szociális igazságosság, a fantázia uralma. A kusza köztársaság élén olyan írók álltak, mint Ernst Toller, Gustav Landauer és Erich Mühsam. Ők az irodalmat akarták valósággá változtatni. De az euforikus készülődés napjait gyorsan követte kijózanodás… Rohamos tempóban formálódik ez a német történelem páratlan eseményét felelevenítő kaland, olyan résztvevők és megfigyelők szemszögéből, mint Thomas Mann, Klaus Mann, Rainer Maria Rilke, A. H. Victor Klemperer vagy Oskar Maria Graf.   A mai napig foglalkoztatja a németeket a tanácsköztársaság közvetlen demokráciáról és szociális egyenjogúságról szóló álma. S mintha a magyar történelemmel is sok hasonlóságot mutatna e megtévesztően extravagáns és végtelenül érdekes könyvremek.

Amikor lejár az idő

Varga Kitti

224 oldal, kartonált 2800 Ft

Mit tennél, ha egy olyan világba születnél, ahol minden ember egyformán látja a saját és mások halálának időpontját? Ha létezésed minden egyes pillanatát beárnyékolná annak a napnak a dátuma, amikor számodra minden véget ér majd?  - teszi fel a kérdést Kymin, aki az életén átvezetve cáfolja meg az olvasó nyilvánvalónak tűnő válaszait. Kymin huszonnégy éves lány, a feje felett lebegő számok azt mutatják, hogy egy év két hónap tizenöt óra és nyolc perc van még hátra az életéből, amit arra áldoz, hogy megmentse magát. A regény világában minden ember fölött ott lebeg a halála időpontja, de a főhőssel ellentétben a legtöbbjük nem küzd ellene, természetesnek veszi. Ezek a számok határozzák meg az életüket. Az iskolai tantervet, a munkavállalást, a párválasztást, de még az olyan hétköznapi cselekedeteiket is, mint az ügyintézés vagy a bevásárlás. Kymin úgy dönt: nem nyugszik bele a sorsába...

Magyar zsidó építőművészek öröksége
Lajtán innen és Lajtán túl

Gottdank Tibor

384 oldal, keménytáblás 9800 Ft

Ez a könyv egyszerre adattár és nagyregény, Magyarország regénye is. Utolsó fejezetei nagyjából ott érnek véget, ahol az egyszervolt, magyarságára és európaiságára egyaránt joggal büszke hazai zsidóság története is – kivéve azon kevesekét, akik megúszták: túlélték vagy időben elmentek. A kötet szerzője nem művészettörténész, nem is építész. A célja ennyi volt, nem több és nem kevesebb: e meghatározott időkeretben kötetbe gyűjteni a magyar építészet zsidó származású alkotóit. Adatairól azonban elmondhatjuk: a ma lehetséges legpontosabb tudás összegződik itt. Sok kétely és bizonytalanság eloszlott, sok évszámot sikerült végre kideríteni: engedélyek, átadások, halálesetek napját az Internet jóvoltából ma már sokkal könnyebb kibányászni a korabeli sajtóból – már ha nekiáll valaki ennek az emberpróbáló, pepecs munkának. (Ahhoz már nagy szerencse is kell, hogy előkerüljön egy gyászjelentés, a rajta szereplő családtagok közül éljen még valaki, mondjuk Angliában, legyen neki egy nyilvános e-mail- címe, s a megkeresésre azonnal, boldogan válaszoljon, fényképpel koronázva az információkat.)                                                                                                                    Saly Noémi

Foxiregény

Kovács-Marnik József

168 oldal, kartonált 1980 Ft

  Aki elveszíti otthonát, hontalannak érzi magát. Beszűkül körülötte a világ, meghalnak a színek, nem találja Istenét, s rádöbben: élni annyi, mint naponta százszor meghalni. S mindegy, hogy két vagy négy lábon jár, egyetlen társa a kilátástalanság. És mégis. Bár álmatlanul bámulja az éjfél sötétjét, vagy belevonyít a csillagporos éjszakába, reggelre lerázza gúnyájáról magányát, mert az életösztön ott dübörög mélyen a lelkében, egészen az utolsó pillanatig…..   A címlapon látható foxi boldog, kiegyensúlyozott kutya.   Nem úgy, mint e regény keverék hőse, aki sok derűs, néha kacagtató, és sok megkapó, elgondolkodtató   kalandját, élni akarását, tapasztalatait meséli el az olvasóknak.  

A színésznő démonjai

280 oldal, kartonált 2950 Ft

  Az ötvenes években játszódó történet egy különlegesen szép és tehetséges falusi lányról szól, aki a Színművészeti Főiskoláról egyenesen a cannes-i filmfesztiválra kerül első filmjével. Ezután egymást érik a főszerepek, és sikert sikerre halmoz. Lassanként az egész ország megismeri a nevét. A diploma megszerzése után vidéken kezdi színházi pályafutását, de hiába a hirtelen jött népszerűség, életében egyik csalódás éri a másikat. Első szerelme nős, ráadásul szoknyabolond, második egy világhírű francia mozisztár, aki csak futó kalandot keresett, a harmadik – egy fiatal rendező, akihez hozzá is megy feleségül -, szintén a női nem túlbuzgó imádója. Sok magányos év után végre elválik a férjétől és megismerkedik egy sebészorvossal, aki mellett - életében először - biztonságban érzi magát, és aki elhalmozza a szeretetével. Úgy tűnik, révbe ért. Csakhogy a férfi egyre féltékenyebben figyeli felesége pályáját és kollégáit, mert retteg, hogy elcsábítják tőle gyönyörű asszonyát. Ezért ördögi tervet eszel ki…

Bambi, Közért, Kupleráj
Szubjektív szótár

Köves József

224 oldal, kartonált 2500 Ft

  Ez egy szótárjel: ~ Csak azért mondjuk, hogy a kedves olvasó ne lepődjön meg, ha sok ilyet talál: ~ Lexikonokban, szótárakban a szócikkek címszavait csak egyszer írják ki teljesen, azután már végig a kezdőbetűvel és a ~ jellel rövidítik az ismétlődő kifejezéseket. A T. Olvasó vegye úgy, hogy szótárt olvas. Vagy tudja be a szerző lustaságának. Vagy azon apró játékosságok egyikének, amelyek ebben a retrószótárban fölfedezhetők. Az öt évvel korábbi könyvhöz képest megduplázódott a címszavak mennyisége. A múltról (régebbi átkosokról) szólnak ironikusan, játékosan, személyes emlékek sokaságával - a múlt század ötvenes-hetvenes évek eseményeiről,   alakjairól, tárgyairól, amelyekre a fiatalabbak (a többség) nem emlékezhetnek, az idősebbek pedig visszamosolyoghatnak rá. Idősnek-fiatalnak szórakoztató, bármennyire szubjektív is ez az öt évvel ezelőttihez képest duplájára nőtt szótár, melynek számos szócikkét a 168 Óra is közli.

Kinyomozom a szemüvegemet
Kiadatlan írások 1945-1981

Királyhegyi Pál

336 oldal, kartonált 3900 Ft

  A kötet Királyhegyi 1945-től haláláig megjelent írásait tartalmazza: nagyrészt korábbi köteteibe fel nem vett humoreszkeket, karcolatokat, főként a Ludas Matyiban, a Népszavában és amerikai magyar lapokban publikált munkákat.. Nem időrendben, hanem bizonyos témakörök szerint. Kivétel az első fejezet, amelyik 1945-től időbeli sorrendben mutatja azoknak az éveknek a kor- és humorszellemét. Gúzsba kötve kellett „táncolni” akkor, írásai mégis roppant szórakoztatók, és jól tükrözik, milyen társadalmi-politikai viszonyok (sőt, iszonyok) közt születtek. (Jellemző módon hiányzik egy hosszú időszak, amit a humorista publikálás helyett – tévedésből – adácsi száműzetésben volt kénytelen eltölteni). Biztosak vagyunk abban, hogy a temérdek, lényegében ismeretlen írás jó szórakozást nyújt majd az olvasónak . Pápai Gábor rajzaival

A Práter-gyilkosságok
Bécsi krimi

Maxian, Beate

312 oldal, kartonált 2950 Ft

  Bécs leghíresebb jellegzetessége árnyékában ólálkodik a    gonosz… A Práter-ben Lucie   fotóművész egy híres bécsi üzletember és egy hajléktalan beszélgetését figyeli meg. Nem sokkal később megpróbálják elhallgattatni. Eközben Sarah Pauli újságírónő – Maxian krimijeinek állandó hősnője - a közelgő Práter-jubileumra vonatkozó kutakodásai során megrázó összefüggésre lesz figyelmes: az Óriáskerék közvetlen közelében már három hajléktalanra is fájdalmas és magányos halál várt. Sarah ki akarja deríteni, mi történt valójában, és eközben Lucie sorsával találkozik. De hogy ez mennyire veszélyes vállalkozás, azt csak akkor veszi észre, amikor már szinte késő...

Velünk vágtat a halál

Nemere István

320 oldal, kartonált Ft

 em összeesküvés-elméletről szól a könyv, noha úgy is tűnhet. Főszereplői a világ leggazdagabb emberei. Bár csak maroknyian vannak, uralják a kontinenseket. Egy nemes cél érdekében szövetkeztek, erre fordítják a naponta megszerzett százmilliókat, milliárdokat. Felosztották maguk között a világot, övék minden földrész. Iszonyatos vagyonukért most hatalmat vásárolnának: egy új világról álmodnak. Ám tapasztalniuk kell, hogy szándékukat még a hatalmas vagyonnal is nehéz megvalósítani, mert a visszatartó sötét erők, a régi rend hívei nem adják fel egykönnyen. Sokan meghalnak, mire a „kontinensek urai” akár csak rész-győzelmet is aratnak. A regény az egész bolygón játszódik, szegények és milliárdosok világára csodálkozhatunk rá. Rendelkezésükre áll a szupermodern technika, az emberi kitartás és önfeláldozás. Jó célért küzdenek, ám ők sem válogathatnak a módszerekben... Az olvasó minden lapon mennybe megy és lerántják a pokol mélységeibe. Dicstelen pusztulások, szörnyű halálok, fényes győzelmek és rokonszenves főszereplők... Aki kinyitja ezt a könyvet, készüljön arra: amíg be nem fejezte, nem tudja letenni!

A szivárvány koldusai

Varga-Körtvélyes Zsuzsanna

520 oldal, keménytáblás 5200 Ft

  A szivárvány a hétköznapok csodája, amely a végtelenbe vezet. Minden gyermek meg akarja érinteni, és sokan felnőttként is őrzik magukban ezt a vágyat. A regény hősei egyrészt ettől a gyermeki vágytól indíttatva, másrészt kényszerítő körülmények hatására keresik-kutatják a titkot Erdélyből indulva, hogy aztán Európát keresztül-kasul bejárva visszatérjenek oda. A földbirtokos Kendi Zsigmond a természettudományok bűvöletében fedezi fel a kora újkori Itália és Párizs pezsgő szellemi életét, hogy aztán a skót klánok háborúiból kiábrándulva rég elhagyott szülőföldjén próbáljon szerencsét: hátha visszaszerezheti elvesztett birtokát, megtalálhatja a boldogságát és rábukkanhat rég nem látott öccsére. Fattyú fivére, Istenes Péter az ecsettel és a vászonnal jegyzi el magát egy életre, hogy aztán szembenézzen a színek nélküli világgal meg a kínzó kérdésekkel: boldogulhat-e egy művész a művészet nélkül, Itália után Kolozsvárott egyszerű polgárként, a hétköznapok szűkös korlátai közé zárva.

Padtársfigyelő

Szalóczi Dániel

oldal, keménytáblás 2500 Ft

  Sokan emlékeznek Szalóczi Dániel előző verseskötetére, a Csakrádfigyelős re. Az   olvasók   tetszését hamar elnyerte a kedves, a gyermeki lélek titkaiban is szeretettel kutató költő sok kedves verse. Új kötete szinte egyenes folytatása az előzőnek. „Mert egyáltalán nem mindegy, hogy ki mellé ülsz az első napon. Lehet, hogy a másik megeszi majd a szendvicsedet, kimásolja a házi feladatot a füzetedből, sőt még a titkaidat is kihallgatja, ha túl hangosak a gondolataid. Ha engem választasz, én megeszem a szendvicsedet, lemásolom a házidat, és minden titkodat kibeszélem a többieknek. Cserébe viszont elkísérlek a gimibe, ott leszek a nagy szerelmeid szembogarában, a gyerekeid esti meséjében, és az öregember alakú hintaszéked mellett ülve is az utolsó napon. Na, mit gondolsz, leszel a padtársam?”

Sissi Tirolban
Végzetes napok

Jeannine Meighörner

252 oldal, kartonált 2990 Ft

  Sissi neve, sorsa még mindig megdobbantja az emberek szívét. Négyszer látogatott Tirolba - ez a négy epizód eddig nem ismert, pedig minden egyes látogatás fontos momentuma különös életének. A tizenegy éves Sissi 1848-ban Innsbruckban tölti a nyarat.   Kis vadóc, a természet tiszta gyermeke még. Az anyja tudja, hogy éppen ott időznek a Habsburgok, akik elmenekültek Bécsből a forradalom elől.   Évekkel később   - mint Ausztria császárnéja s magyar királyné - visszatér gyerekkori nyara helyszínére.   A legszebb uralkodó Európában, de nem tud megbarátkozni   az udvari szertartásokkal,   a schönbrunni kastély arany kalitkájával. Saját életét akarja élni, menekül a nyilvánosság elől. Tirolban   találkozik vele kislánykori udvarlója.   Az utolsó, szomorú látogatás: a genfi ​​merénylet áldozatát viszi a vonat… Jeannine Meighörner izgalmasan, lenyűgöző szakértelemmel és finom humorral ábrázolja Sissi és örök hódolója „találkozásait”.   Kihívó és szórakoztató történelmi regény az osztrák császárné menekülő szívéről. Magyarul először olvasható.

Anatevka után

Silber, Alexandra

320 oldal, kartonált 3890 Ft

Mert Anatevka a mi otthonunk is. És mi óv meg bennünket a zuhanástól? Egy szóval megmondhatom: a hagyomány." Nem túlzás azt állítani: a Hegedűs a háztetőn-t mindenki ismeri.   És bizonyára nagyon sokan elgondolkodtak már azon, mi történik a hősökkel az után, amikor már legördült a függöny?    Mi lesz a sorsa Tevje és Golde lányainak, a forradalmár Percsiknek,   a szabó Mótelnek, amikor már el kellett hagyniuk Anatevkát, mert a hagyomány se óvta őket. A regény - ezt meséli el hitelesen, drámai erővel.  

A becsület nem szégyen

Királyhegyi Pál

328 oldal, kartonált 3490 Ft

 A könyv nyolc úgynevezett "füzetes" regényt tartalmaz, amelyek valaha filléres sorozatokban jelentek meg.

Csináljanak végre valamit...
hogy érezzék, a szabaság az ő ügyük

328 oldal, kartonált 3000 Ft

 A Liberális Körben elhangzott beszélgetések szerkesztett változata. A beszélgetések résztvevői: Iványi Gábor, Ferenczi Krisztina, Tóta W. Árpád, Csillag Adám, Magyar Péter, Rédei Éva, Pogátsa Zoltán, Fodor Gábor, Heller Ágnes, Lendvai lldikó, Kálmán László, Móra Veronika, Ritók Nóra, Mendrei László, Vágó István, Rényi András, Miklósi László, Toronyi Zsuzsanna, Kész Zoltán és Krug Emilia. Radnóti Sándor előszavával.

Kapitalizmus előtt - alatt - után
Történelemfilozófiai világpanoráma

Budai-Sántha János

496 oldal, kartonált 7000 Ft

    A filozófus (és építészmérnök) szerző két évtizedes kutatást kö­vető nagy ívű tanulmányában a társadalom belső összefüggéseit, változásait, s azok kiváltó okait elemzi. Behatóan vizsgálja a mai korban is ható történelemfilozófi­ai törvényszerűségeket, amelyek csakis és kizárólag a történelmi tények és tapasztalatok filozófiai általánosítása útján ragadhatóak meg. A történelmi előzmények nyomán, a korábbi társadalmak kialakulásának, létének, majd megszűnésének példája az általá­nosítás több szintjén bizonyítja, hogy a mai társadalom elmúlása is elkerülhetetlen. De tovább is lép a múlt és a jelen elemzésén: bemu­tatja az eljövendő  új társadalom lehetséges tulajdoni formáját és elemzi első történelmi próbálko­zásait (sikertelen szovjet és sike­res kínai).

Fabula pláza
Sesperces novellák

Koncz-Kovács Anna

152 oldal, kartonált 1800 Ft

  Hogy mi az a Fabula pláza? Tabula rasa, történetek tiszta lapra írva. Tisztára, jó alaposan begroteszkítve a fehér felületet. Ha úgy tetszik, kitalált mesék, társadalomkritikák, mulatságos vagy éppen keserédes, olykor olvasó képébe belepancsoló novellák. Egy elképzelt világ, egyedi szereplőkkel. Egy fokhagymaprés, aki beleszeret egy gulyáskrémbe, egy végrendeletet író műfogsor, kavicsokkal valóságshowt összerittyentő öregasszonyok, és még sorolhatnám. Plázáról van szó, hiszen a modern kor vívmánya, úgy is mondhatnánk, egy tárház, tele esettanulmánnyal, ami hazavihető és megszerethető, utálható és szelektívbe dobható, sokkoltató és elajándékozható, vagy ha rendeltetés szerinti használatban tönkremegy, visszaváltható. A könyv mondanivalója, hogy tudnunk kell nevetni, felülemelkedni a groteszk élethelyzeteken, ezért mindenkinek ajánlott az elolvasása, aki pár percre ki szeretne zökkenni a mindennapok egysíkúságából .

Tűztündértánc

A. Túri Zsuzsa

80 oldal, kartonált 980 Ft

  A költő – mégha művelt is – nem föltétlenül a verseiben akar okos lenni. Azokban érzelmeinek, indulatainak enged szabad folyást elsősorban. Nem valamiféle természetfölötti lény, nem próféta, még csak nem is néptribunus   - épp olyan esendő ember, mint az őt körülvevő köznapi figurák, csak éppen az átlagosnál érzékenyebb idegrendszerrel megáldva (vagy megverve), amely antennaként működik: felfogja belső kozmoszunk jeleit, rejtett üzeneteit   – és szavakba önti azokat. Nem mindegy persze, hogy milyen szavakba. Egy olasz pályatársam azt fejtegette egy konferencián, hogy a költő a leghasználatosabb eszközt, a szót használja, melynél kevés van, mit jobban elkoptattak, mellyel jobban visszaéltek volna a mindennapi életben. A. Túri Zsuzsa nem törekszik szokatlan, kreált kifejezésekkel, erőltetett stílusforradalommal hökkenteni, feltűnést kelteni. Egyszerűen csak színt vall. Őszintén, keresetlen egyszerűséggel. S ettől a póztalan, magától értetődő kitárulkozástól a leghasználatosabb szavak is új csillogást kapnak verseiben. Persze, azért megmutatja itt-ott, hogy nyelvi, formai bravúrokra is képes, csak hát nem ez az elsődleges célja. A mesterség fölényes birtoklása sosem teszi őt mesterkéltté, mindig magával ragadó a természetessége. Nem ismerem személyesen, de már előző kötetével besorolt legkedvesebb kortárs költőim közé. Új verseskönyve is oázis a költészetet megcsúfoló, cinikus hókuszpókuszok sivatagában, amelyekkel tele van a legtöbb irodalmi orgánum manapság. A. Túri Zsuzsa versei nem mérgezik a lelket, hanem erősítik annak immunrendszerét. Ezért ezt a könyvét is a legelérhetőbb polcomra teszem, hogy kéznél legyen mindig, amikor ember akarok maradni ebben a dehumanizálódó világban.    (Baranyi Ferenc)

A hűség négy lábon jár
Magyar írók kutyákról

168 oldal, kartonált 1900 Ft

 Klasszikus magyar írók kutyákról szóló novelláit tartalmazza a KutyaTár sorozat új kötete: Babits Mihály, Bálint György, Csáth Géza, Gárdonyi Géza, Harsányi Zsolt, Herczeg Ferenc, Hunyady Sándor, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Kóbor Tamás, Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Nagy Lajos, Szerb Antal írásait.

Végső forgatás

Molnár Miklós

264 oldal, kartonált 2900 Ft

 Izgalmas, drámai fordulatokban bővelkedő szerelmi történet, amelyből nem hiányzik az erotika, a gyilkosság, a misztikum és a humor sem. A regény – a Filmszakadás folytatása – változatos helyszíneken pereg, Dunavecsétől Londonon át, skóciai kitérővel, egészen Kaliforniáig és vissza, az 56-os forradalom idején a szabadságért harcoló magyar városokba: Mosonmagyaróvárra, Budapestre, majd újra Dunavecsére. Sok ismert ember is feltűnik a filmszerű regényben. Az epizódszereplők között ott van Sebes Gusztáv, Puskás Ferenc és az Aranycsapat több tagja a 6:3 idején; hőseink Hollywoodban találkoznak Elizabeth Taylorral és a fékezhetetlen  James Deannel,  de olvashatunk többek között  Sir Alexander  Korda filmrendezőről, Ingrid Bergmanról és Sir Laurence  Olivierről. A történetben szerepet kap a hírhedt  Josef Mengele és az Amerikába menekült nácik világa is.  A regény gyors tempójával, árnyalt jellemrajzával, lélektani hitelességével garantáltan leköti az olvasót.

Auschwitz magyar szemmel

Pelle János

324 oldal, kartonált 3400 Ft

  A  borítón a Sorsok Háza épülete látható. Egy két éve felépült múzeumé és oktatási központé, mely Auschwitz felfoghatatlan borzalmát szándékozott megörökíteni, de sajnos 2014 óta üresen áll. E tanulmánykötetben, mely a magyar holokauszt eddig kevéssé ismert vonatkozásaival foglalkozik, számos új forrást felhasználva, három olyan tanulmány is olvasható, amely a tervezett múzeum kiállításának alapjául szolgálhatna. Író-történész szerzője új szempontból közelíti meg a vészkorszakhoz vezető utat. Túllép a megdöbbentő tények felsorakoztatásán, okokat keres, összefüggéseket   talál.   Az 1946-os miskolci népítélet leírásában bemutatja azt is, hogy az 1944-ben felszított pokoli szenvedélyek hogyan épültek be egy nagyváros mindennapi életébe, hogy azután újra felszínre törjenek. És ami legalább ennyire fontos: egy 2015-ben, fordításában megjelent emlékiratot elemezve képet nyújt Auschwitz kevéssé ismert „mindennapi életéről”, kiegészítve és értelmezve az Oscar-díjas   Saul fia film üzenetét.

Kaddis, pirkadatkor

Friedman, Michel

168 oldal, keménytáblás 2800 Ft

„A szüleink bennünk vannak. Akkor is, ha egész életünkben küzdöttünk ez ellen.” Megrendítő regény egy, a soá elől menekült család sorsáról. Sarah és Ariel nem szabadulhat szörnyű múltjától.   A fiuk, Julien körül forog az életük, akinek helyettük kellene teher nélküli életet élni – de ez nem sikerül. Julien elhagyja a tettesek hazáját, Párizsba megy, ahol színházi rendezőként dolgozik. A családját sújtó katasztrófa azonban neki is elviselhetetlen terhet jelent. Minden fájdalom ellenére csak a szülei halála után adódik lehetősége az újrakezdésre – feleségül veszi Perlát, és megszületik a gyerekük.   Julien ehhez a gyerekhez fordul, hogy megmentse a halottakat a feledéstől – mert nincs nulladik óra. Sem az áldozatok, sem a tettesek számára. Egy éjszakán át a fia ágyánál virrasztva meséli el szülei történetét. Beszámolójából kaddis, halotti ima lesz, amivel megpróbálja megtörni családja hallgatását és meg akarja szabadítani a túlélőket rémálmaiktól. (A regényt Gáti István fordította)

Tarnovszka grófnő

Habe, Hans

432 oldal, keménytáblás 4200 Ft

  A szerzőt évtizedekig foglalkoztatta a különleges történet: a grófnő élete - amely egy orosz birtokon kezdődött és a velencei női börtönben végződött, s amelynek közbenső állomásai Európa nagyvárosai és legelőkelőbb fürdőhelyei, szanatóriumai, illetve bordélyai és bíróságai voltak. A bűnper velencei főtárgyalása lázba hozta az egész világsajtót. Tarnovszka sok évi fogházbüntetést kapott. Kiderült a bűnügy komor háttere, amelynél szövevényesebbet keveset produkált a kriminalisztika. A vörös hajú szépség egyike volt kora legelvetemültebb vampjainak. Vőlegényét, Kamarovszkij grófot egy Naumov nevű orosz diákkal agyonlövette. De előbb rávette a szerelmes embert, hogy végrendeletében rátestálja a vagyonát. A diák ezután öngyilkos akart lenni, ám megakadályozták. A cselszövésben egy moszkvai ügyvéd is benne volt. A regény kiadásának jogáért - melyből Visconti készített filmet, Romy Schneiderrel a főszerepben - annak idején 14 ország legrangosabb kiadói versengtek.

A sárga szoba titka

Leroux, Gaston

286 oldal, kartonált 2500 Ft

  Rejtélyes gyilkossági kísérlet tartja izgalomban Párizs közvéleményét. Meg akarták ölni a híres és nevezetes Stangerson professzor gyönyörű lányát, aki apjával tíz év óta kutatásokat folytat az anyag felbomlásával kapcsolatban. Megindul a nyomozás, megjelenik a helyszínen az író is a zseniális rendőri riporter,   Rouletabille társaságában, de   ott nyomoz a francia bűnügyi rendőrség mesterdetektívje is. Senki sem tudja megfejteni a gyilkossági kísérlet legnagyobb rejtélyét: hogyan tudott a gyilkos egy tökéletesen zárt szobából eltűnni? És a kérdések egyre szaporodnak: miért akarták meggyilkolni a híres tudós lányát? Ki lehetett a merénylő? Miért hallgat mélységesen a támadásról az életben maradt áldozat?

Királyhegyi Pál nem fér a bőrébe

Királyhegyi Pál

336 oldal, kartonált 3490 Ft

  Amikor   Királyhegyi hazatért Amerikából, meg is írta, milyennek látta ő a húszas évek nagy államszövetségét,, gengsztereivel, producereivel, milliárdosaival, politikusaival. A Pesti Naplónak, az Új Időknek, a Színházi Életnek dolgozott elsősorban. Írt mindent: krokit, humoreszket, szellemesen elemző portrékat az amerikai hírességekről, pesti mindennapokról, karakterekről - és közben finom humorú, hol mosolyra késztető, hol megkönnyezhető elbeszéléseket (meg füzetes regényeket is). Ezeknek csak csekély része kapott helyet könyveiben. Az új Királyhegyi-könyv irodalomtörténeti meglepetés: zömmel kötetben eddig meg nem jelent írásait tartalmazza. Rövidebbeket is, terjedelmesebbeket is.

Elfelejtett királynők
Szépségek és sorsok

Köves József

144 oldal, keménytáblás 3800 Ft

 Miss Európát először 1920-ban választottak. Korábban jóval szemérmesebb volt a világ. A kor nőjét fűzőbe szíjazták, hogy leszorítsák derekát, s ha kellett, még ruhatömésekkel is igyekeztek formásabbá tenni. A divat forradalma volt a szépségversenyek elindulása. Az első Miss Magyarországot (akkor Miss Hungáriát) 1929-ben választották, s még abban az évben Az első Miss Magyarországot (akkor Miss Hungáriát) 1929-ben választották, s még abban az évben Európa Szépe is lett. Ez a gazdagon illusztrált album bemutatja a Miss Magyarország szépségversenyek történetét és nyerteseit  1929-től a háború utáni első nagy versenyig. Olyan ismert és kevésbé ismert nevekkel és sorsukkal találkozhat az olvasó, mint Simon Böske, az első szépségkirálynő, a neves filmszínésznő Tasnády Fekete Mária, a legszebb szemű Gál Júlia vagy a világsztárrá és botrányhősnővé vált Gábor Zsazsa.

Boszorkánytükör

A. Túri Zsuzsa

96 oldal, keménytáblás 1950 Ft

  Mióta írni tudok, verselek – írja a Svájcban élő költőnő. -   Kalandos életem leegyszerűsített, tömörített vallomásai ezek… Életem, az Út a végső állomás felé csodákkal és csalódásokkal teli.   Ezt szeretném megosztani azokkal, akik a verseket szeretik.

Gyilkossság az iskolában

Hilton, James

236 oldal, kartonált 2400 Ft

 Az angol iskola volt diákja amatőrként nyomoz több haláleset után. Egy tanulóra álmában rázuhant egy gázcső. Bátyja szörnyethal egy üres medencében. Egy tanár öngyilkos lesz. Lehetséges, hogy ugyanabban a bentlakásos iskolában mindhárman véletlennek tekinthető balesetben vesztették el életüket? Vagy talán... A szerző meseszövése páratlanul érdekes és izgalmas. Lenyűgöző, hogyan oldja meg az egyre bonyolultabb kérdéseket. És a klasszikus detektívtörténetekre jellemző módon a rejtély csak az utolsó oldalakon oldódik meg. A KÉK HOLD VÖLGYE SZERZŐJÉTŐL

Isten őrzi titkait

Varga-Körtvélyes Zsuzsanna

448 oldal, kartonált 4500 Ft

Egy magyar egyetemista lány a bécsi bolhapiac forgatagában bársonyba kötött könyvecskét talál. Meghökkentő módon magyarul íródott, 1847-ben. A belső borítón saját családneve áll. Úgy érzi, megtalálta szakdolgozata témáját. Három dunántúli földbirtokos sorsa bontakozik ki az 1848–49-es forradalom útvesztőjében és az utána következő nehéz időszakban. Három lány keresi a boldogságát, és álmodik szerelemről, családról. Négy szépreményű fiatalember: orvos, ügyvéd, katonatiszt és mérnök vág neki az életnek és a hivatásnak, ám terveiket és szándékaikat keresztülhúzza a történelem. Szerelmek, küzdelmek, sajátos sorsok bontakoznak ki a regényben, melyeket korábbi műveihez hasonló páratlan kor- és helyismerettel, olvasmányosan mesél el a szerző.

Vándorbolt

Gera Mihály

160 oldal, kartonált 1800 Ft

 „Szüleim kétkezi munkások voltak; az első szellemi foglalkozású vagyok a családban. Hatéves koromban megtanultam olvasni, azóta minden lényeges kérdésre a könyvekben keresem a választ. Így sokszor tévedtem zsákutcába. Erre a legsúlyosabb példa: olvasmányélményeim hatására lettem újságíró. Amikor 1957-ben fölmondtak a forradalom alatt megjelent írásaim miatt, már tudtam: valamit félreértettem. Rövid ideig vásározó kiskereskedő voltam, ám ahhoz nem értvén, megbuktam.” A posztumusz novelláskötet szépírói oldaláról mutatja be az újságíró-szerkesztő-fotótörténészt.

Az elátkozott villa

Kellei György

296 oldal, kartonált 3300 Ft

Modini Károly sikeres festőművész feleségével visszaköltözik abba a Balaton-parti villába, ahol gyerekkorát töltötte. Idős pap barátja hiába figyelmeztette annak idején, hogy soha ne térjen vissza ifjúságának helyszínére, mert a boldog múlt visszahozhatatlan. A májusi házszentelőt hamarosan gyilkosságok követik. Modini a villa halljában gyerekkori pajtása holttestére bukkan. Később újabb gyilkossággal szembesül. Ennek az áldozatnak is késsel metszették el a torkát. Két feltételezett tanút is megölnek. A tettes jégcsákányt és korcsolyát hagy hátra; a véres nyár megtelik az emlékek jeges, dermesztő titkaival. Ebbe a halálos környezetbe tér haza Amerikából szabadságra a házaspár asztrofizikus lánya, aki a fiatal rendőrhadnagynak segít a nyomozásban. De mások sem tétlenkednek a meglepő fordulatokban bővelkedő regényben.

Ki hallgat meg egy villamost?
I. M. Ö. I.

Köves József

128 oldal, kartonált 1500 Ft

 „Ebben a könyvben vannak új és régi írások. Vannak olyanok, amelyek már korábbi könyveimben is felbukkantak, és olyanok is, amelyek eddig még soha sehol nem jelentek meg. Nem akartam két bőrt lehúzni egy rókáról – manapság nem is érdemes, nem fizetik olyan jól az irodalmat. Sőt, sehogy sem fizetik. Hogy néhány régebbi, már publikált írásomat is beleszerkesztettem e könyvecskébe, annak egyetlen oka az, hogy nagyon ideillenek. Ebbe a szerkezetbe – talán érezni fogják az olvasók is. Az ajánlás – I. M. Ö. I. – nem megfejthetetlen rejtély. Egyik „mesterem” emlékének szól. Akitől tanultam, de akit nem lehet utolérni egy-kétpercesekben.” (K. J.)

Iskolások vicceskönyve 10.

KÁGÉ (szerk.)

104 oldal, kartonált 950 Ft

 Beírás Pistike ellenőrzőjében: „Tisztelt Szülő! A fia ma majdnem kirúgta az ablakot.” Válasz: „Tisztelt Tanárnő! A fiamat majdnem leszidtam érte.” ● A modern festő a kiállítása látogatóinak magyarázza egyik képét: – Amikor ehhez a kompozícióhoz hozzákezdtem, még nem tudtam, mi lesz belőle. Egy látogató belekérdez: – És mikor tudja meg? Ilyen és ehhez hasonló jó vicceket (több mint 300-at) tartalmas a jubileumi könyvecske.

Vonósnégyes Casablancában
Életem Ferenc József császár, Adolf Hitler és a Warner testvérek uralma alatt

Szőke Szakáll

256 oldal, kartonált 2980 Ft Ft

 – Sakall! Sakall! – kiáltott Szőke Szakállra Adolf Hitler a berlini utcán A revizor című német filmje bemutatója után. – Sakall! Nem szégyelli ezt az ostoba, bárgyú filmet? Sajnálom a rá pazarolt időmet. Tudta, ha a Führer hatalomra jut, a nácizmus ellenségeit a lámpavasakra fogják akasztani. Szőke Szakáll nem várta meg Hitler bosszúját. Amerika nyerte meg azt, amit Európa elveszített: élete végéig a komikus több, mint negyven hollywoodi filmben játszott, köztük a legendás Casablancában is.

Első kétszáz évem

Királyhegyi Pál

336 oldal, kartonált 3490 Ft

  Amikor megkérdezték Királyhegyi Pált, miért adta humoros önéletírásának az Első kétszáz évem címet, így válaszolt: „Ha igaz, hogy a háborús évek duplán számítanak, még le is tagadok a koromból, ha azt mondom, hogy 200 éves vagyok, hiszen már a főnököm volt I. Ferenc Jóska, Horthy Miklós, Szálasi., a nemzetvezető, sőt Hitler is, mert Auschwitzban is dolgoztam, mint egyszerű deportált, márpedig köztudomású, hogy ott elég lassan múlt az idő – már ameddig élt az ember.” Vannak, akik szerint Királyhegyi a fehér asztalnál sokkal mulatságosabb, mint írásaiban, ahol humora továbbszalad olykor a kelleténél. Ezek sohasem olvastak Királyhegyit. 

Noé meg a bárkája

Gyárfás Endre

120 oldal, kartonált 1800 Ft

  Noé, miután hajnalban meghallotta az Úr szózatát, mely szerint egyes egyedül ő és családja lehet az emberiség bűneiért járó népirtás túlélője, elballagott a házától kiáltásnyira meredező sziklaszirthez. Sehogy sem értette, miért ő lett a kiválasztott, aki „kegyelmet talála az Úr előtt”. A Teremtő parancsba adta a bárka megépítését, pedig ha tudott teremteni napot, holdat, földet, csillagokat, miért ne tudna bárminő vízi járművet? Noénak még fiaival, azok asszonyaival és nem utolsósorban feleségével, Cipórával is zöldágra kell vergődnie. Kik jöhetnek a bárkába? Noé a befogadás és a kirekesztés módszerével él.A hajózás során az emberi nyelven beszélő állatok közül egyesek újraelosztást követelnek, uralkodnának a többségen, de emberükre, azaz állatukra akadnak.Mire a bárka megfeneklik, kiderül a túlélés titka: az egyetértés és az együttműködés. Gyárfás Endre bárka-regénye bibliai, ám ironikus hangnemben meséli el Noé nagyon is emberi történetét. A 2015-i ünnepi könyvhét könyve.

Elmegyek
Máté Péter emlékére

S. Nagy István

188+20 oldal, kartonált 1950 Ft

 Szomorú aktualitásból jelenik meg most újra ez a könyv. Pontosan 30 évvel ezelőtt S. Nagy István írta eltávozott barátja emlékére. Most az ő emlékére adjuk ki – változatlan tartalommal. Akkor, 1985-ben és 86-ban két kiadásának hatalmas sikere volt. S. Nagy István nemcsak kiváló szövegíró volt, hanem tiszteletre méltóan alapos szerkesztő is. Akik e könyv interjúit elolvassák, meggyőződhetnek a szokatlan pontosságról, alaposságról. A Máté Péterről nyilatkozók közül többen ma nem ugyanabban a pozícióban vannak, mint akkor voltak, többen már nem élnek – de úgy döntöttünk, hogy a könyvet változatlan szöveggel jelentetjük meg, így tisztelgünk a szövegíró – mondjuk ki: költő – emléke előtt.

Zuhé úr csodálatos utazása egy siksze karjaiba

Meyer, Thomas

288 oldal, kartonált 2800 Ft

  Motti Zuhé eddig úgy élte életét, ahogyan ortodox anyja és a vallás törvényei azt megkövetelték. De most, amikor Mame meg akarja házasítani, és e célból ijesztőbbnél ijesztőbb nőket vonultat fel előtte, Motti a sarkára áll, és a saját kezébe veszi a sorsát. És miután beleszeret egy nem zsidó lányba – egy sikszébe –, már nincs megállás: leborotválja a szakállát, és megpróbálja a saját útját járni. Ám mivel ez modern mese, a hős nem nyeri el az okos széplány kezét, mert azt is lefoglalják saját harcai. Az olvasó akárhonnan is jött, amikor sok-sok nevetés után leteszi a könyvet, egy kicsit máris svájcivá lett. Közben egy kicsit megtanul jiddisül (amihez még egy kis szótárt is mellékelünk),   és – remélhetőleg – ezt nyereségnek érzi. Thomas Meyer az első szerelem lendületével rohan le minket, olvasókat. Két nyelvet és három világot tár elénk a regény szűk keretei között. Mese, valóság, filozófia, szerető kritika – ez mind belefér. A regény Svájcban és német nyelvterületen már sokfelé megérdemelt sikert aratott.

Az ördög ujjai

Gyöngyösi Zoltán

264 oldal, kartonált 2900 Ft

  Napjaink korrupciós botrányai, gyanús ingatlanügyletek sokasága idején különösen aktuális ez a társadalmi krimi. Meggyilkolnak egy újságírónőt, aki egy telekpanama nyomába eredt. Úgy tűnik, hogy sikerült az ügyet eltussolni, mikor egy fiatal kolléganője véletlenül belebotlik a témába. Brigitta csupán egy érdekes sztorit keres, ám attól a pillanattól fogva, hogy az áldozat fényképével a kezében nyomozásba kezd, már lehetetlen kiszállnia. Az ügy egyre jobban magába szippantja – tudtán kívül már ő is csak egy bábu az ördögi történetben. De vajon ki fogja a marionetteket mozgató zsinórok végét?

Iskolások vicces könyve 9.

KÁGÉ (szerk.)

96 oldal, kartonált 950 Ft

 Több mint 300 vicc - Menkó László rajzaival.

Azértis

Horváth Gita

288 oldal, kartonált 2900 Ft

Egyszerre regény, kordokumentum és színes, egyéni stílusú olvasmány. Egy író műve. Egy íróé, aki 40 évig hallgatott. (Pontosabban: elhallgattatták). Előtte remek és sikeres mesekönyveket írt. A Pulimese, a Pöpöpapa és a kutyákok egy generáció gyermekeinek kedvence volt. Aztán megírta Azértse című könyvét, ezt a Magvető adta ki hatalmas példányszámban. Elkapkodták, a kamaszok bibliája lett. Új stílus, újfajta hang – mondta a kritikusok egy része. A többi meg kiátkozta. Kifúrta. Akkor váltott. Tévé, rádió, könyvkiadás…   Kitalálta a később legendás Pityke őrmestert, nagy háborgások ellenére kiadta Lőwy Árpád disznó verseit, volt sorozata a tévében Szerelmese címmel. Mindez – vagyis maga a valóság – adja a muníciót az írói mondandóhoz: a tiltások természetrajzához, a kelet-európai kontraszelekcióhoz, mely egyszerű és örök: a jót bünteti, a rosszat jutalmazza.  

Az európai zsidók elpusztítása

Hilberg, Raul

416 oldal, keménytáblás 3500 Ft

  A háromkötetes mű, melynek alapján ez a kötet készült, az első olyan tanulmány, amely a témát nem az áldozatok, hanem az elkövetők szemszögéből vizsgálja. Hilberg ötven éven át tartó kutatómunkájának eredménye az 1933 és 1945 között Németországban, illetve a német uralom vagy befolyás alatt álló területeken történt zsidóellenes intézkedéseket tárja fel és elemzi. A fő hangsúlyt az intézkedések előkészítői és végrehajtói ( köztisztviselők , katonai vezetők, náci pártfunkcionáriusok , az SS és a magánvállalkozások képviselői) működésének vizsgálatára helyezi. Ők mozgatták a halál gépezetét.

Krisztina bárónő

Varga-Körtvélyes Zsuzsanna

400 oldal, keménytáblás 3980 Ft

 1922-t írunk. Egy kislány naplót kap… Ez az utolsó ajándék, amit az édesapja adhat neki. Radnay Krisztina azonban ki sem nyitja a címeres könyvecskét, ahogy arra sem hajlandó, hogy szófogadó, illedelmes úri árvaként viselkedjék. Különös, kíváncsi fiatal nővé serdül Lexi kuzin szárnyai alatt, akiről annyi mindent suttognak a háta mögött. És ahogy Lexitől tanulta, nem hagyja, hogy eltérítsék a szándékaitól, bármilyen szokatlanok, vagy éppen botrányosak azok. Kisiklik nagybátyja, a gazember Méri kezei közül, szembeszegül az örökké dühöngő Zoltánnal, és fittyet hány a társasági konvenciókra. Örök lázadóként és kívülállóként éli a huszadik századot. Lehet-e egy Radnay lány színésznő? Élhet-e egy olyan férj mellett, akihez sem fizikai sem érzelmi köze nincs, miközben a nagyvilág tárt karokkal várja.

Ágyról ágyra
Szex a lelke mindennek

Kalmár Tibor

240 oldal, kartonált 2400 Ft

  „De hisz ez tiszta pornó” – csattant fel a szerkesztő, amikor először beleolvasott a kéziratba. Kétségkívül, nagyon sok sikamlós, az erotika határát némileg talán át is lépő szexjelenet olvasható ebben a regényben. Ám mindez csak ahhoz segít, hogy egy huszadik századi „hírhedett kalandor”, egy pesti nőfaló sorsán keresztül illusztrálja a század második felét, az úgynevezett szocialista világ, elsősorban a főváros éjszakai életét. Ismert művészek, igaz színházi anekdoták fűszerezik a népszerű színházi rendező valóban borsos történetét, mely a legendás Valahol Európában című film forgatásával kezdődik, és a 2000-es években ér véget. A könyvnek csak az ára nem borsos.

500 qrvajó vicc

KÁGÉ (szerk.)

196 oldal, kartonált 1399 Ft Ft

  Íme   egy abszurd és egy állatkerti vicc a több mint 500 tényleg nagyon- nagyon jó vicc közül ízelítőnek:   – Az a baj a világgal, hogy az okosak tele vannak kételyekkel,     a hülyék meg mindenben holtbiztosak. – Ez biztos? – Ezer százalék! * – Mi a baja a cicának? – kérdi az állatorvos. – Napok óta székrekedése van. – Akkor felírok neki egy kutyát, az majd jól meghajtja. A fejezetek: Abszurd tisztán - Egész kis állatkert - A goromba kismalac összegyűjtött műveletei - Anyósok és vők - Különös házasságok - Nemzeti italbolt - Betegek és bolondok -   Szextettek - Ügyvédek és ügyfelek - Ráadás

Szellemek nyomában
Családregény

Barlay, Nick

256 oldal, keménytáblás 3300 Ft

“ A Szellemek nyomában egy csaknem letűnt világ története…   200 évet ölel fel a könyv, háborúkon és forradalmakon ível át, az Osztrák–Magyar Monarchiától két diktatúrán keresztül a mai Nagy-Britanniáig. A 20. századi történelem árja, véletlenek, szerencse és balsors – egy olyan család története, amelyet óriási erők szakítottak szét, és amelyet alkalmanként még összehoz egy tál meggyes pite.” Nick Barlay   1956-os menekült zsidó család gyermekeként született Londonban. (Édesapja Stephen Barlay nálunk is ismert író volt.) Négy sikeres regény és díjnyertes rádiójátékok szerzője. Novellái több antológiában megjelentek, publicisztikái számos lapban olvashatók. 2003-ban a Granta Magazin Nagy-Britannia 20 legjobb fiatal novellistája közé jelölte, míg ki nem derült, hogy „túl idős ahhoz, hogy fiatal legyen”. Kreatív írást és újságírást tanít több felső intézményben. A könyvbemutatót április 15-én tartjuk a szerző részvételével.

Iskolások vicces könyve 8.

KÁGÉ (szerk.)

96 oldal, kartonált 950 Ft

 Több mint 300 viccet tartalmaz a gyerekek között népszerű kis viccsorozat nyolcadik kötete, közöttük - most először - sportvicc  fejezettel.

Az elveszett közlegény

Jouvain

164 oldal, kartonált 1700 Ft

 A vidám légiós regény egyszer jelent meg: 1942-ben. A szerzői álnév rejtély, egyetlen  más könyvben nem található. Találgathatunk: P. Howard vagy Charles Lorre írhatta. (L.d.: Előszó)

Mayerling
Szerelem és halál

Anet, Claude

220 oldal, kartonált 2800 Ft

 Ugyan mi köze lehetne Ferenc József császár egyszülött fiának, az Osztrák-Magyar Monarchia koronahercegének egy olyan leányhoz, akinek - bár a bécsi arisztokrácia köreihez tartozik - nemesi rangja nem elég magas ahhoz, hogy a Hofburgban fogadják? Mégis: Mary és Rudolf szenvedélyesen egymásba szerettek. Mary csak 16 éves volt, szinte gyereklány. Titokban tartott szerelmük tragédiába torkollott az 1889. január 29-én, a mayerlingi vadászkastélyban eldördülő lövésekkel. Az író a maga lendületes tehetségével rekonstruálta Mary Vetsera rövid ideig tartó szerelmi idilljét, mely egyben az osztrák uralkodóház történelmének egy lapja is.

Bölcsek szíves ajándéka
Gondolatok az év minden napjára

Köves József

216 oldal, díszkötéses 2900 Ft

A Bölcsek ajándéka évről évre megjelenő kötetei szép és népszerű ajándékok. Ez most a nagy sikerű könyv új, változatlan kiadása.

Bölcsek küldték ajándékba
Gondolatok az év minden napjára

Köves József

216 oldal, kartonált 2900 Ft

Kis-Nagy vicckönyv
A legnagyobb vicckönyv kisöccse 3500 viccel

Köves József

264 oldal, keménytáblás 2990 Ft

 A legnagyobb vicckönyv után íme, a folytatás, annak bizonyítékaként, hogy mindig vannak új viccek. És új vicctípusok is: most például a régebbiekhez betolakodott egy szőke nő .

500 bombajó vicc

168 oldal, kartonált 1200 Ft

  Egy vicc csak 2 forint és 40 fillér (áfával). Számolja utánunk! És annak, aki az egészet megveszi, mi nem kerekítünk: a fillért is számoljuk. :-) Hamarosan megjelenik a második, változatlan utánnyomás.

A Radnayak örökében
Búcsú Erdélytől

Varga-Körtvélyes Zsuzsanna

376 oldal, keménytáblás 3800 Ft

  A Radnayak regénye 1963-ban ért véget egy új kezdet ígéretével, a folytatást, Radnay Zoltán dédunokáinak történetét pedig most tarthatja kezében az Olvasó. Az ikreknek nincs könnyű dolguk: mert életüket, érzéseiket, álmaikat  nagyapáik hite, hagyományai határozzák meg. Sokáig úgy tűnik, nem lehet jövőjük, hiszen jelenük sincs, csak a múltjuk biztos. A kor, amelyben születtek, a máé. Nagyot fordult a világ azóta, hogy Zoltán, Sándor és Gyula küzdöttek a magyarságukért, a birtokért és a családért. A Radnay-örökösöknek új helyszínen kell bizonyítaniuk, egy olyan szituációban, amelybe kényszerűségből csöppentek. Míg az előző kötetben Erdély, a kastély és a két világháború közötti magyar történelem adott keretet a család életének, négy generációval később egy magyarországi nagyváros lakótelepe a kiindulópont. A felnőttkor küszöbén álló ifjú Radnayak tudják ugyan, honnan jönnek, de sejtelmük sincs, hová tartanak. Lóri makacsul ragaszkodik a gyökereihez, míg Zsófi éppen ezektől szeretne elszakadni. Új utakat kell keresniük, felismerni azt, amelyik valóban az övék, és elvezet a célokhoz, amelyek a mában is méltóak a családhoz, de genere Gyana.

Iskolások vicceskönyve 7.

KÁGÉ (szerk.)

112 oldal, kartonált 950 Ft

Félszáz mondat édesanyámnak
Új kiadás!

80 oldal, keménytáblás 1500 Ft

 Bölcs mondások, versidézetek és a Szépművészeti Múzeum kincseinek reprodukciói teszik igazi ajándékká ezt a kis könyvecskét.

Félszáz mondat ballagóknak

80 oldal, kartonált 1500 Ft

Olcsó és szép ajándék ballagóknak, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gazdag anyagából válogatott színes reprodukciókkal.

Ferenc József szerelmei

Szőgyén-Wittenbach Hubert

672 oldal, keménytáblás 4800 Ft

Hogyan lett Ferenc József szeretője Luzsénszky Paula? Hogyan került Haller Nina őfelsége karjaiba? Ki volt Tamara, akiért két paripát adott Ferenc József? Hogyan alakult Maria Richter von Graetz sorsa, miután a császár elhagyta? Csak a beszélgetőpartnere volt őfelségének Schratt Katalin, vagy a kedvese? Mi történt azon a titkos találkán, melyen Erzsébet mint "Sárga dominó", inkognitóban jelent meg? Mi történt Andrássy és a császárné között, mialatt együtt hajóztak a Földközi-tengeren? Igaza volt-e Rudolfnak, amikor azt hitte, hogy anyja az angol Middleton szeretője? Ezekre és a császári család életének még sok izgalmas részletére derít fényt a színes, szórakoztató regény. Ferenc József szerelmi életén kívül olvashatunk Erzsébet királyné titkairól, Rudolf trónörökös és Vetsera Mária tragikus haláláról, valamint Ferenc Ferdinánd és Chotek Zsófia kapcsolatáról is.