kép

Keresés:

Szerző: Stendhal

A szerzőről:

  Marie-Henri Beyle azaz Stendhal (1783 – 1842 ) francia   író. Egyike a realizmus első képviselőinek   Vörös és Fekete   ( Le Rouge et le Noir ,   1830 ), illetve   A pármai kolostor   ( Le Chartreuse de Parme ,   1839 ) című regényeiben.
Jómódú, királyhű polgárcsaládból származott, őt azonban már gyermekkori lázongásai szembefordították családja konzervatív nézeteivel. 1799 -ben   Párizsba   költözött. Rokoni segítséggel   Napóleon   hivatalnoka, majd katonája lett.
Napóleon bukása után kezdte meg irodalmi pályafutását. Milánót, kedves városát választotta lakhelyéül, itt élt 1821-ig, majd apja halálakor visszatért Párizsba, hogy szerény örökségét átvegye. A   Bourbonok bukása után diplomáciai szolgálatba lépett. Konzulként képviselte   Lajos Fülöp   Franciaországát   Triesztben , majd a   Pápai államban , Civitavecchiában . Száműzetéshez hasonlatos magányában írta remekműveit. 1842. március 22-én halt meg Párizsban.A szerző művei:

Vörös és fehér

Stendhal

644 oldal, keménytáblás 4500 Ft

Stendhal a becsvágy, a tisztesség és a szerelem közt egyensúlyra nem lelő bankárfiú, Lucien Leuwen regényén keresztül is Lajos Fülöp korának, az 1830-as évek Franciaországának polgári társadalma fölött mond ítéletet. Ahogy a Vörös és fekete két színe a katonai egyenruhát és a papi reverendát, e regényben a vörös és fehér a köztársaságpárti forradalmiságot és a maradiságot jelképezi.

A pármai kolostor

Stendhal

486 oldal, keménytáblás 3200 Ft

A pármai kolostor Stendhal talán legszebb regénye. Lázas sietségben, 52 nap alatt vetette papírra sorait, melyeket a legnagyobb szenvedélyek, hiteles korrajz, cselszövések jellemeznek, és persze szerelem a legmagasabb fokon.
 


kép