kép

Keresés:

Szerző: Leitner, Maria

A szerzőről:
Maria Leitner 1892-ben Varasdon született. Budapesten nőtt fel, majd művészettörténetet tanult Bécsben, később Berlinben kezdte újságírói karrierjét, Az Est tudósítójaként. A kommün napjaiban öccseivel együtt kiállt a tanácsköztársaság mellett, utána menekülni kényszerült. Egyik testvére, János a Lékai nevet vette fel. 1925 és 1930 között a berlini Ullstein kiadó megbízásából riporterként beutazta Észak-, Közép- és Dél-Amerikát. Közben volt takarítónő, pincér, bolti eladó, szivarkészítő, háztartási alkalmazott stb.
Miután 1933-ban Hitler hívei példátlan terrorhullámmal próbálták meg kiiktatni a politikai ellenfeleiket, Maria Leitner újra politikai menekült lett. Inkognitóban azért többször is visszatért Németországba, s újabb riportokkal folytatta Felfedezőúton Németországban című sorozatát. Prágai kitérő után Párizsba került, de a német megszállás miatt onnan is menekülnie kellett. Marseille-ben egy szintén veszélyeztetett zsidó orvos látta el, akár a többi segítségre szoruló emigránst. Maria Leitnert nem szolgáltatták ki a Gestapónak, hetekig orvosi kezelés alatt állt, végül ötvenévesen, elgyengülve és szegényen halt meg.

A szerző művei:

Elisabeth a Hitler-lány

Leitner, Maria

256 oldal, kartonált 3500 Ft

Maria Leitner és más írásai a náci Németország hétköznapjait mutatják be. Olyan riporteri tapasztalatokra épít, melyeket a nemzetiszocialista Németországban gyűjtött össze. Ír az IG Farben méregkonyhájáról, a Solingenben kovácsolt fegyverekről, valamint a mostanság sokat emlegetett Martin Niemöller lelkészről („Mikor a nácik elvitték a kommunistákat , csendben maradtam, hisz nem voltam kommunista” ).  A rövid szövegekben, akár a kötet gerincét adó regényben is, hiteles és hatásos képet rajzol a nemzetiszocializmus mindennapi életéről.   A május 1-i összejöveteleken megismerkedik Elisabeth Weber berlini cipőeladó és Erwin Dobbien SA-tag férfi. Mindketten lelkesednek a nemzetiszocialista mozgalom iránt. A szerelem első repedést kap, amikor Elisabeth terhes lesz, és Erwin az abortuszt javasolja. Elisabethet és más fiatal nőket, köztük kolléganőjét, Gildát, munkaügyi táborba küldték, hogy ott szolgáljanak a Führer szellemében. Elisabeth kétségei ott egyre inkább erősödnek. Amikor Gilda öngyilkosságot követ el, felkelésre biztatja társait.. A regényt 1937-ben mutatták be először egy párizsi napilapban. Leitner dokumentációs anyagokra támaszkodik, amelyeket a németországi illegális kutatási útjai során gyűjtött össze.
 


kép