kép

Keresés:

Szerző: Horváth Gita

A szerzőről:
  Horváth Gita sokáig Kertész Ákos felesége is volt, az író neki ajánlotta a Makra első kiadását, merthogy ő volt Vali, a hősnő. 1967-ben életre szóló barátságot kötött Göncz Árpád író-műfordítóval, későbbi köztársasági elnökkel, mindenki kedves nagypapájával, aki közben szerelmes lett belé, és a bulvársajtó sokáig csámcsogott kettejük „titkolt” kapcsolatán. Aztán egy nagy szerelem a talán legjelentősebb színházi rendezővel… Meg az Operett Színházzal.
A hetvenes években nagy sikert aratott Azértse című könyvével, két meseregénye, a Pöpöpapa és a kutyákok valamint a Pulimese egy korosztály kedvence volt.

A szerző művei:

Azértis

Horváth Gita

288 oldal, kartonált 2900 Ft

Egyszerre regény, kordokumentum és színes, egyéni stílusú olvasmány. Egy író műve. Egy íróé, aki 40 évig hallgatott. (Pontosabban: elhallgattatták). Előtte remek és sikeres mesekönyveket írt. A Pulimese, a Pöpöpapa és a kutyákok egy generáció gyermekeinek kedvence volt. Aztán megírta Azértse című könyvét, ezt a Magvető adta ki hatalmas példányszámban. Elkapkodták, a kamaszok bibliája lett. Új stílus, újfajta hang – mondta a kritikusok egy része. A többi meg kiátkozta. Kifúrta. Akkor váltott. Tévé, rádió, könyvkiadás…   Kitalálta a később legendás Pityke őrmestert, nagy háborgások ellenére kiadta Lőwy Árpád disznó verseit, volt sorozata a tévében Szerelmese címmel. Mindez – vagyis maga a valóság – adja a muníciót az írói mondandóhoz: a tiltások természetrajzához, a kelet-európai kontraszelekcióhoz, mely egyszerű és örök: a jót bünteti, a rosszat jutalmazza.  
 


kép