kép

Keresés:

Szerző: Asch, Schalom

A szerzőről:
"...Visszatértem városkámba és komolyan hozzáláttam, hogy jiddisül írjak. Egy új világ tárult fel előttem. A képek maguktól rajzolódtak ki és öltöttek testet szemeim előtt, fáradság nélkül folytak a szavak tollamból. A kész vázlatokat beküldtem Pereznek, de választ nem kaptam. A «városkában» nem volt többé maradásom, - valami odahúzott új ismerőseimhez, Varsóba. Századfordulókor szüleimhez utaztam, hogy búcsút vegyek tőlük és röviddel rá Varsóba költöztem szerencsét próbálni.
Az egyik szombat délután megint szívdobogva álltam Perez előtt. Ez alkalommal egy jiddis nyelven írt gyermektörténetemet olvastam fel. Megtetszett neki és beajánlotta «A jid» szerkesztőjének. Megkaptam az első honoráriumot, hét rubelt (amit új barátaimmal legott felosztottunk egymás között) - és író voltam.

(Nyugat, 1932)A szerző művei:

Motke, a tolvaj

Asch, Schalom

286 oldal, keménytáblás 2900 Ft

A jiddis irodalom egyik legrangosabb képviselőjének fájdalmasan szép regénye újból kapható. A Galíciában játszódó történet főhőse, Motke megszökik otthonról, s nyomorúságos falujából elindul a nagyváros felé, hátha ott vár rá a boldogság. Előbb a kutyák fogadják vezérükké, később üvegfúvóként dolgozik, aztán vándorkomédiásokhoz szerződik. Az út vége Varsó, a nagyváros bugyrai, nyilvánosházak, örömtanyák. Vajon sikerül az immár férfivá érett Motkénak kitörni mindebből, s egy lány szerelméért új életet kezdeni?
 


kép